Boka rum
En plats där alla får plats

Caroline Gränefjord

”Här kan jag faktiskt göra skillnad”

Efter flera år som koncerncontroller på Region Gotland bytte Caroline Gränefjord Excelark och delårsrapporter mot platsutveckling och gästupplevelser. Som ny hotellchef på Solhem brinner hon för att göra hållbarhet konkret – i vardagen och tillsammans med både medarbetare och gäster.

Från rapporter till resultat

Caroline har jobbat med bland annat ekonomistyrning och hållbarhetsrapportering. På Region Gotland arbetade hon med uppföljning och mål kopplade till politik och verksamhet – en erfarenhet som gav insikten att förändring tar tid i stora organisationer.

– Jag ville komma närmare frågorna och påverka direkt. Det är klart att vårt hotell inte förändrar hela världen, men vi kan välja att inte städa med kemikalier eller att ta bort onödiga engångsprodukter. På Solhem kände jag att det fanns en chans att faktiskt göra skillnad, säger hon.

När hon hörde hur hotellet jobbar målmedvetet med Agenda 2030 blev hon nyfiken och lockades av möjligheten att omsätta sin kunskap i en miljö där resultaten blir synliga direkt.

Hållbarhet i praktiken

För Caroline handlar hållbarhet om att omsätta stora ord till handling. På Solhem gör man det bland annat genom att:
· Väga matsvinnet för att öka medvetenheten bland personalen
· Städa utan kemikalier
· Samla regnvatten för bevattning och låta gräset växa för biologisk mångfald
· Installera solceller
· Ta bort engångsprodukter som exempelvis ansiktsservetter i badrummen

– Det kan låta som små saker, men det är just de här stegen som gör skillnad i vardagen. Här har vi möjlighet att påverka våra gäster och medarbetare att tänka till en gång extra, säger Caroline.

Caroline Granefjord Hotellchef

En gästupplevelse som bidrar

För Caroline är det viktigt att gästen inte ska känna att hållbarhet betyder försakelse – utan att man får vara del av något större.

– När man bor på Solhem vill jag att gästen ska känna att den gör ett schysst val. Att man bidrar till något positivt, både för miljön och för Gotland. En hotellvistelse framställs ofta som en chans att fly från vardagen, men vad händer om vi istället arbetar för att valet av hotell blir ett sätt att bry sig om världen? 

Hennes framtidsvision är en frukostbuffé helt baserad på svenska råvaror – och att Solhem blir det självklara valet för gäster som älskar natur och vill ta hand om den.

Medarbetarnas engagemang

Personalens engagemang och förståelse för hållbarhetsfrågan är en nyckel för att kunna skapa förändring, menar Caroline.

– När vi väger matsvinnet blir det en naturlig anledning att prata om hur vi kan göra annorlunda. Det skapar medvetenhet och idéer som vi kan testa direkt. Att medarbetare har ett tänk och ett driv i de här frågorna är något som kommer att spela roll för oss när vi rekryterar framöver.

Att arbeta med social hållbarhet är ytterligare ett sätt att vara med och påverka. Solhem och systerhotellet Strand tar båda emot APL-elever, välkomnar människor långt från arbetsmarknaden och är mitt uppe i satsningen Livslabbet, där man kartlägger medarbetares behov för att skapa en hållbar arbetsplats.

Caroline Granefjord Solhem Hotel stad

Framtid och drömmar

Solhem är en av deltagarna i det EU-finansierade projektet Omtänk, där gotländska företag får stöd i att utveckla nya arbetssätt som främjar hållbarhet.

– Det handlar inte bara om att minska vårt avtryck, utan att faktiskt ge tillbaka. Jag hoppas vi kan hitta något innovativt som gör skillnad för Gotland.

En dröm är också att locka gäster som vill bidra – snarare än massturism.

– Vi vill välkomna de som vill ta hand om Gotland tillsammans med oss. Som respekterar naturen och uppskattar det lokala. Det är våra drömgäster.

 

”Här händer det på riktigt”

För Caroline är variationen i arbetet en av de största källorna till jobbglädje – men framför allt möjligheten att omsätta idéer snabbt.

– Det bästa är att se att något vi gör faktiskt leder till förändring, både för medarbetarna och för gästerna. Här finns utrymme att testa, tänka nytt och göra skillnad på riktigt.

Caroline Granefjord Solhem Hotel miljo
menu

Best Western • Solhem Hotel • Solhemsgatan 3 • 621 58 Visby • Tel. 0498-25 90 00